Over KPJ Bavel

KPJ Bavel bestaat dit jaar maarliefst 50 jaar. KPJ, waar staat dat eigenlijk voor? Een korte terugblik op het ontstaan van de KPJ;

Whats in a name

De KPJ bestaat 50 jaar. De betekenis voor de gemeenschap is net zoals de betrokkenheid bij de eigen naam in de loop der jaren veranderd. De afkorting KPJ staat voor Katholieke Plattelands Jongeren. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Katholieke
Daar waar het geloof in de tijd van het onstaan van de KPJ veel betekende voor de gemeenschap gold dit ook voor de KPJ. Sterker nog, de plaatselijke parochie was vaak één van de betrokken partijen bij het ontstaan van de KPJ. Zo ook in Bavel.

Plattelands
Daar waar de KPJ in haar begin jaren (als RKJB en BJK)  als doel had jonge boeren te bekwamen voor het boerenbedrijf is het doel vandaag de dag helemaal anders. Het doel van de KPJ was later wat ruimer; zich ontwikkelen en ontspannen, door het beoefenen van cultuur, sport en spel. Deze betekenis is vandaag de dag nog steeds erg van toepassing op de KPJ. Slechts een enkel huidig lid van de KPJ is van boeren komaf en geldt eerder als uitzondering dan als regel. Echter is het kenmerkend voor de KPJ dat het een dorpsgemeenschap betreft.

Jongeren
Iedereen die de KPJ een beetje kent is bekend met de regels wat betreft leeftijd. Je kan alleen lid worden van de KPJ in de leeftijd van 16 tm 30 jaar. Dit met als reden de jeugdigheid te behouden. Vaak stappen oud leden van de KPJ over naar andere vrijwilligers organisaties in Bavel dit door hun grote verbondenheid en betrokkenheid met Bavel en het Bavelse dorpsleven.

KPJ Bavel anno 2016

In haar 50 jarig bestaan heeft KPJ Bavel meer dan 750 leden gehad. Ook het huidige ledenaantal liegt er niet om; momenteel heeft KPJ Bavel maarliefst 90 leden. De activiteiten van KPJ Bavel zijn erg divers; toneel, een eigen voetbalteam, het organiseren van 2 tentfeesten (Lentefeesten en Feestweekend), een kamp en vele andere uitjes. Hét doel van de KPJ vandaag de dag is om de Bavelse jeugd aan elkaar én aan Bavel te verbinden.

Lid worden?

Wil jij ook lid worden van KPJ Bavel? Dat kan! Stuur ons dan een e-mail naar info@kpjbavel.nl.