Over KPJ Bavel

KPJ Bavel bestaat al sinds 1966. Een oude vereniging, die toch nog steeds jong en springlevend is. KPJ, waar staat dat eigenlijk voor? Een korte terugblik op het ontstaan van de KPJ.

Whats in a name

De KPJ bestond in 2016 50 jaar. De betekenis voor de gemeenschap is net zoals de betrokkenheid bij de eigen naam in de loop der jaren veranderd. De afkorting KPJ staat voor Katholieke Plattelands Jongeren. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Katholieke
Daar waar het geloof in de tijd van het onstaan van de KPJ veel betekende voor de gemeenschap gold dit ook voor de KPJ. Sterker nog, de plaatselijke parochie was vaak één van de betrokken partijen bij het ontstaan van de KPJ. Zo ook in Bavel.

Plattelands
Daar waar de KPJ in haar begin jaren (als RKJB en BJK) als doel had jonge boeren te bekwamen voor het boerenbedrijf, is het doel vandaag de dag helemaal anders. Het doel van de KPJ was later wat ruimer; zich ontwikkelen en ontspannen, door het beoefenen van cultuur, sport en spel. Deze betekenis is vandaag de dag nog steeds erg van toepassing op de KPJ. Slechts een enkel huidig lid van de KPJ is van boeren komaf en geldt eerder als uitzondering dan als regel. Echter is het kenmerkend voor de KPJ dat het een dorpsgemeenschap betreft.

Jongeren
Iedereen die de KPJ een beetje kent is bekend met de regels wat betreft leeftijd. Je kan alleen lid worden van de KPJ in het jaar dat je 16 wordt, en ja, als je 30 wordt móet je er vanaf. Dit met als reden de jeugdigheid te behouden. Vaak stappen oud leden van de KPJ over naar andere vrijwilligers organisaties in Bavel dit door hun grote verbondenheid en betrokkenheid met Bavel en het Bavelse verenigingsleven.

KPJ Bavel anno nu

In haar 50 jarig bestaan heeft KPJ Bavel meer dan 750 leden gehad. Ook het huidige ledenaantal liegt er niet om; momenteel heeft KPJ Bavel maarliefst 100 leden. De activiteiten van KPJ Bavel zijn erg divers; toneel, een eigen voetbalteam, het organiseren van 3 tentfeesten (Lentefeesten, Trekkerbehendigheid en Feestweekend) en niet te vergeten een kamp en vele andere uitjes. Hét doel van de KPJ vandaag de dag is om de Bavelse jeugd aan elkaar én aan Bavel te verbinden.

Lid worden?

Wil jij ook lid worden van KPJ Bavel? Vul dan deze Doorlopende SEPA machtiging KPJ volledig in en stuur deze naar info@kpjbavel.nl. Contributie bedraagt slechts 25 euro per jaar.